Beta Glucan – czym jest i jak działa?

Nasz suplement Beta Glucan zawiera beta glukany drożdżowe 1-3, 1-6 z Saccharomyces cervisiae. Wysoka standaryzacja beta glukanów – 80%. Produkt w 100% pochodzenia naturalnego. Doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

Czym są beta glukany?

Beta-glukany (β-glukany) to grupa naturalnie występujących polisacharydów znajdująca się w ścianach komórkowych bakterii, drożdży, grzybów, alg i roślin, takich jak owies i jęczmień. Mając tak różnorodne pochodzenie beta glukany różnią się specyficznymi właściwościami biologicznymi. Wszystkie beta glukany należą do frakcji rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Strukturalnie beta glukany są polimerami o krótkich lub długich łańcuchach, zbudowanymi z jednostek glukozy połączonych wiązaniami beta glikozydowymi. W zależności od wiązania powstają izomery. Typ połączenia wskazuje na pochodzenie danego beta glukanu. Beta glukany grzybowe mają krótkie łańcuchy połączone wiązaniami 1,6 podczas gdy drożdżowe są bardziej rozbudowane, posiadają 1,6 z rozgałęzieniami bocznymi 1,3, stąd oznaczenie 1,3-1,6.

Jakie jest działanie beta glukanów?

Beta glukany są odporne na trawienie przez soki żołądkowe i enzymy trawienne. Istnieje wiele publikacji wskazujących na dobroczynne działanie beta glukanów i wpływie jaki mogą one wywierać na organizm. Hipoteza aktualnie poddana dogłębnym badaniom, to wpływ beta glukanów na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Przypuszcza się, iż beta glukan moduluje mikroflorę jelitową, która ma istotne znaczenie dla metabolizmu kwasów żółciowych, następuje zahamowanie ich wchłaniania w układzie pokarmowym, dzięki czemu są one sprawnie wydalane a wraz z nimi nadmiar cholesterolu. Należy zaznaczyć jednak, iż cholesterol pochodzący z pożywienia to jedynie nieznaczna część puli, jaką mamy w organizmie, dlatego że cholesterol produkowany jest w wątrobie i od działania tego właśnie organu zależy jego poziom.

Beta glukany mogą spowolnić trawienie w jelitach, przyczyniając się tym samym do wspomagania gospodarki cukrowo-insulinowej. Wolniejsze trawienie węglowodanów to wolniejsze wchłanianie cukru, a za tym idzie jego większa stabilność.

Działanie immunomodulujące

W opublikowanym w 2020 r. badaniu1 poddano analizie właściwości prozdrowotne beta glukanów. Wykazano, iż beta glukany pochodzenia drożdżowego jak i grzybowego mają najbardziej immunomodulujący profil oddziaływania. Wskazano, iż drożdżowe beta glukany aktywują odpowiedź immunologiczną i poprawiają odporność na infekcje. Autorzy badania sugerują również możliwości działania antynowotworowego podkreślając, iż beta glukany nie mają bezpośredniego oddziaływania na komórki nowotworowe, ale poprzez wywoływanie pośredniego efektu na aktywację komórek odpornościowych. 

Bibliografia:

  1. Murphy EJ, Rezoagli E, Major I, Rowan NJ, Laffey JG. β-Glucan Metabolic and Immunomodulatory Properties and Potential for Clinical Application. J Fungi (Basel). 2020;6(4):356. Published 2020 Dec 10. doi:10.3390/jof6040356

Poszerz swoją suplementację

Warto przeczytać również

  • Jaki wpływ na organizm ma witamina D?

    Kalcytriol to aktywna forma witaminy D3 powstająca w wyniku przemian metabolicznych najpierw w wątrobie, a następnie w nerkach. Główną rolą witaminy D, a konkretnie jej aktywnej formy kalcytriolu w organizmie człowieka jest utrzymanie homeostazy wapniowo-fosforanowej (czyli stałych parametrów, równowagi). Ostatnie lata w nauce przyniosły jednak nowe obserwacje, pozwalające stwierdzić, iż kalcytriol ma zdecydowanie szerszy wpływ […]

    Więcej
  • Jakie formy magnezu najlepiej suplementować?

    Magnez to niezwykle ważny składnik diety człowieka, uczestniczący w przebiegu prawie wszystkich procesów życiowych w organizmie, a jego niedobór niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Dieta w regionach uprzemysłowionych, od XX wieku, jest coraz mniej bogata w ten makroelement. Przyczyną jest przede wszystkim skażenie środowiska (szczególnie gleby), spowodowane między innymi nieprawidłowym nawożeniem, a także silne […]

    Więcej
  • Suplementacja seniorów – jakie witaminy i minerały są szczególnie ważne?

    Seniorzy wraz z wiekiem potrzebują większego wsparcia, szczególnie w zakresie zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne. W jaki sposób możemy zadbać o dietę naszych seniorów, by pomóc im cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem?  Witamina D  Niedobór tej witaminy dotyczy w dużej mierze osób w wieku starszym, szczególnie mieszkających w umiarkowanym klimacie, na co […]

    Więcej
  • Witamina D – historia odkrycia, metabolizm, pojęcia

    Witamina D stanowi w ostatnich latach przedmiot rosnącego zainteresowania. Odkryta została na początku dwudziestego stulecia w toku badań nad krzywicą – chorobą występującą u dzieci, objawiającą się szerokim spektrum zmian w układzie kostnym, a także licznymi, innymi zaburzeniami rozwojowymi. Historia odkrycia witaminy D Choroba ta jest nazywana również „angielską chorobą” ze względu na ogromne ilości […]

    Więcej