Szukaj

Jakie znaczenie dla organizmu ma witamina D?

Jakie znaczenie dla organizmu ma witamina D?

Witamina D stanowi przedmiot rosnącego zainteresowania. Jest zaangażowana w szereg procesów fizjologicznych wykraczających poza jej pierwotnie uznaną rolę w absorpcji i metabolizmie wapnia, związanego z krzywicą i osteoporozą. Wiele narządów oraz tkanek organizmu posiada receptory witaminy D, co dowodzi jej szerokiego działania poprzez wpływ na różne procesy biochemiczne. W ostatnich latach określono związek tej witaminy między zwiększoną zachorowalnością na niektóre jednostki chorobowe lub też między zaostrzeniem stanu, a obniżonym poziomem witaminy D. Choroby te, to między innymi: 

  • cukrzyca typu 1, 
  • astma oskrzelowa, 
  • choroba Leśniowskiego-Crohna, 
  • pierwotne nadciśnienie tętnicze, 
  • choroba wieńcowa, 
  • miażdżyca tętnic, 
  • reumatoidalne zapalenie stawów, 
  • nowotwory jelita, grubego, sutka, prostaty 
  • stwardnienie rozsiane.

Dostępne dane wskazują, że niedobór witaminy D jest problemem światowym, dotyczącym każdego niezależnie od miejsca zamieszkania, wieku, płci i rasy.

Witamina D to nazwa grupy związków chemicznych obejmujących:

- witaminę D1 czyli kalcyferol,

- witaminę D2 - ergokalcyferol,

- witaminę D3 - cholekalcyferol.

Witamina D jest zarówno składnikiem odżywczym jak i prohormonem wytwarzanym przez organizm. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jako taka, jest magazynowana w tkance tłuszczowej oraz w miąższu wątroby. 

Źródłem naturalnej witaminy D (cholekalcyferolu, witaminy D3) w minimalnych ilościach jest synteza skórna pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Nie zapewnia ona jednak dostatecznej dla potrzeb organizmu ilości witaminy D, stąd konieczność uzupełniania dobowej dawki. Źródłem witaminy D są ryby morskie, jajka, wątroba, sery dojrzewające, oleje roślinne produkty mleczne, grzyby, zielone części roślin. 

Badania potwierdziły, że witamina D jest formą nieaktywną. Odpowiedź biologiczna po jej podaniu pojawiała się dopiero po pewnym czasie. Witamina D, jako prohormon, ma wiele czynnych metabolitów zachowujących się jak hormony. Powstają one w wyniku dwuetapowej hydroksylacji. W pierwszym etapie w komórkach wątrobowych powstaje 25-hydroksycholekalcyferol (25(OH)D-kalcydiol) przy pomocy enzymu CYP27B1, a w drugim etapie regulowanym przez CYP2R1  1α,25-dihydroksycholekalcyferol  (1α,25(OH)2D zwany kalcytriolem).
Z wymienionych dwóch metabolitów, tylko kalcytriol jest formą aktywną. Natomiast markerem poziomu witaminy D w organizmie, określającym stan zapotrzebowania jest 25(OH)D kalcydiol czyli D25OH - dominujący ilościowo metabolit witaminy D.

Wszelkie dysfunkcje pracy wątroby będą znacznie obniżać zdolność organizmu do wchłonięcia i przyswojenia oraz stosownej aktywacji witaminy D. 
U osób z encefalopatią lub silnymi problemami ze strony jelit efektywne podniesienie poziomu witaminy D może być czasochłonnym procesem.

Dwuetapowa aktywacja witaminy D wymaga obecności magnezu w organizmie. Minerał ten musi być dostępny w stosownych ilościach, nie zawsze konieczna jest suplementacja, lecz u kobiet w ciąży, osób wykonujących intensywny wysiłek fizyczny w charakterze pracy czy hobbystyczne, a także w przypadku osób mających duże obciążenie emocjonalne/nie radzących sobie ze stresem oraz ludzi borykających się z problemami neurologicznymi - poziomy magnezu mogą wymagać regularnego uzupełniania.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów