Szukaj

Witamina B2 R-5'-P + Riboflavin Suplement diety

69.99 zł

Dostawa: 1-2 dni


Witamina B2 jest substancją rozpuszczalną w wodzie, zwaną także ryboflawiną. Ryboflawina to związek o charakterystycznym żółtopomarańczowym zabarwieniu, odkryty w trakcie prac nad analizą mleka krowiego, znany do lat 20 XX wieku jako laktochrom. 

Witamina B2 ryboflawina:

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza w organizmie, w tym utrzymania prawidłowego poziomu żelaza oraz jego transportu,
  • przyczynia się do ochrony składników komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym,
  • charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi,
  • uczestniczy w procesie uwalniania energii zawartej w pożywieniu,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • pomaga zachować zdrowie skóry i błon śluzowych,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek,
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Ryboflawina jest podstawową postacią witaminy, jaką jest zdolne wchłonąć ludzkie jelito, a w organizmie przechodzi przemiany do aktywnych koenzymatycznie postaci. 5'-fosforan ryboflawiny przechodzi przemiany do wolnej postaci ryboflawiny, przeprowadzane poprzez fosfatazę alkaliczną w jelicie cienkim.

W przypadku B2, witamina wchłaniana jest zarówno jako wolna postać ryboflawiny, jak i jako mononukleotyd flawinowy czyli R-5'-P. Przeznaczone są do tego specjalne systemy transportowe. Wchłanialność jest lepsza, gdy witamina przyjęta jest po posiłku, ponieważ treści pokarmowe spowalniają trochę perystaltykę i przedłużają jej czas przebywania w jelicie cienkim, co wspomaga efektywny wychwyt. Organizm jednorazowo absorbuje około 27-35 mg ryboflawiny, dlatego przyjmowanie większych, pojedynczych dawek nie jest tak skuteczne, jak rozbijanie podaży na kilka mniejszych dawek. Akumulacja witaminy jest niska; nadmiar wydalany z łatwością z moczem, którego kolor zmienia na soczyste odcienie żółci.


Opis przemian witaminy B2 ryboflawiny pochodzi z książki Liliany Owczar "Witaminy".

OPIS LILIANA OWCZAR - kopiowanie oraz rozpowszechnianie jest zabronione, zgodnie z ustawą z 04.02.1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późniejszymi zmianami). 

Zawartość opakowania: 60 kapsułek.

Zawartość składnika charakteryzującego produkt: witamina B2 jako ryboflawina 30 mg - 2142,8% RWS*, witamina B2 jako ryboflawiny 5'-fosforan sodowy (R-5'-P) 6 mg - 428,6% RWS*. *Referencyjna Wartość Spożycia.

Łącznie witamina B2: 36 mg.

Składniki: substancja wypełniająca (witamina C jako kwas askorbinowy), żelatyna (otoczka kapsułki), ryboflawina, ryboflawiny 5'-fosforan sodowy.

Ilość w porcji dziennej: 1 kapsułka.

Produkt bezglutenowy.

Właściwości organoleptyczne: mała kapsułka w rozmiarze "4", po wysypaniu żółto-pomarańczowy proszek o gorzkim smaku.

Badania partii:  L/0/07/2021/636/FM/2 z dnia 06.08.2021 zrealizowane przez Jars S.A - Certyfikat Akredytacji Nr AB1095 / PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.



Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka.

Witaminę B2 należy po posiłku, najpóźniej do godziny 16.00.

Ilość w opakowaniu: 60 kapsułek.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat polecany dla osób dorosłych.


Ostrzeżenie: kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem produktu powinny skonsultować się z lekarzem. Po spożyciu naturalnym zjawiskiem jest zabarwienie moczu na żółtopomarańczowy odcień.

Przechowywanie: suplement diety B2 należy przechowywać w nienasłonecznionym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C, w oryginalnym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Ryboflawina jest fotolabilna - nie należy wystawiać jej na ekspozycję światła.

Nr partii produkcyjnej / Najlepiej spożyć przed końcem: informacja znajduje się na etykiecie jednostkowej (lewa strona etykiety).





Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów