Masy molowe magnezu czyli ile jest magnezu w magnezie?

Czym jest masa molowa? Zgodnie z definicją Wikipedii, masa molowa jest masą jednego mola substancji chemicznej. Często mylona z masą atomową lub masą cząsteczkową, liczbowo jest równa tym wartościom. Jest podstawową jednostką liczności materii, której zważenie jest niemożliwe, ponieważ jest to jednostka liczności – dlatego wprowadzono inne pojęcie, które umożliwia powiązanie liczby moli z gramami. Masa jednego mola danej substancji w gramach to jej masa molowa.

Magnez w suplementach diety występuje w związku z solami organicznymi lub nieorganicznymi. Aby magnez mógł się wchłonąć w organizmie, jego sól musi w pierwszej kolejności rozpuścić się i uwolnić jony Mg2+ ( tzw. wolna postać). Oznacza to, że im więcej soli ulegnie rozpuszczeniu, tym więcej magnezu wchłonie się.

Należy pamiętać jednak, że zapotrzebowanie dotyczy kationów magnezu (Mg2+), a nie całego związku, w jakim ten pierwiastek występuje w preparacie. Wyeksponowana na niektórych opakowaniach zawartość soli mineralnych, to nie to samo, co zawartość jonów.

Masy molowe w magnezach LABS212®

Związki magnezu różnią się między sobą masą molową i procentową zawartością magnezu (w postaci jonów Mg2), przykładowo:

1. Cytrynian magnezu, w zależności od rodzaju surowca, może zawierać 15,4% jonów magnezu, czyli w 1 gramie cytrynianu magnezu mamy 154 mg Mg2+.

2. Taurynian magnezu, w zależności od rodzaju surowca, może zawierać 15% jonów magnezu, czyli w 1 gramie cytrynianu magnezu mamy 150 mg Mg2+.

3. Jabłczan magnezu, w zależności od rodzaju surowca, może zawierać 11% jonów magnezu, czyli w 1 gramie cytrynianu magnezu mamy 111 mg Mg2+.

Sole magnezowe mają bardzo dużą objętość – niejednokrotnie w przypadku tabletek/kapsułek są one największych rozmiarów i w dziennej porcji znajduje się ich aż 3-4 sztuki. Nasza propozycja w LABS212 to magnez w postaci proszku, dzięki czemu jego podaż jest łatwiejsza, ponieważ można go dodawać do szejków, koktajli oraz do butelki z wodą.

Masy molowe mogą się różnić w zależności od form magnezu, czyli będą inne dla cytrynianu, taurynianu czy jabłczanu. Będą one różne także dla różnych rodzajów surowca – każdorazowo należy przeliczać indywidualnie. Ważne jest, aby wiedzieć, iż ilość soli magnezowej nie jest równa ilości czystych jonów magnezu i na to należy zwracać uwagę kupując magnez w suplementach.

Bibliografia:

Peter Atkins, Lorea Jones, Chemical Principles: The Quest for Insight, 5th Edion, W. H. Freeman and Company, New York 2009

Poszerz swoją suplementację

Warto przeczytać również

  • Interakcje magnezu z innymi składnikami

    Magnez wchłaniany jest głównie w jelicie cienkim w ciągu 24h następujących po jego spożyciu. Na absorpcję magnezu (zarówno z pożywienia jak i suplementacji) wpływają również inne składniki mineralne dostarczane jednocześnie z magnezem. Magnez, a inne minerały Badania in vitro oraz później przeprowadzone również in vivo na szczurach i opublikowane w The Journal of Nutrition zasugerowały, […]

    Więcej
  • Jakie formy magnezu najlepiej suplementować?

    Magnez to niezwykle ważny składnik diety człowieka, uczestniczący w przebiegu prawie wszystkich procesów życiowych w organizmie, a jego niedobór niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Dieta w regionach uprzemysłowionych, od XX wieku, jest coraz mniej bogata w ten makroelement. Przyczyną jest przede wszystkim skażenie środowiska (szczególnie gleby), spowodowane między innymi nieprawidłowym nawożeniem, a także silne […]

    Więcej
  • Magnez – właściwości, normy, przyczyny i skutki niedoboru

    Magnez jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg prawie wszystkich procesów, które zachodzą w ludzkim organizmie. Jest aktywatorem ponad 300 reakcji enzymatycznych, jest kofaktorem enzymów biorących udział w przemianach białek, tłuszczy i węglowodanów. Stabilizuje kwasy nukleinowe, wpływa na przepuszczalność błon komórkowych oraz przewodnictwo nerwowo – mięśniowe. Magnez uczestniczy także w procesie skurczu mięśnia sercowego i stabilizacji płytek […]

    Więcej