Witamina B12 Hydroxycobalamin - LABS212

Suplement diety

B12 Hydroxycobalamin

Witamina B12 Hydroksykobalamina

Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka

5.00/5

  • Wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego

  • Pomoc w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny

  • Przebadano mikrobiologicznie, na obecność metali ciężkich, tlenku etylenu

  • Ilość porcji dziennych: 120

89.99 zł

174 w magazynie

Darmowa dostawa od 250 zł

B12 - witamina wegetarian i nie tylko!

Witamina B12, podobnie jak inne witaminy B, znajduje swój początek w chorobie. Po raz pierwszy w XIX wieku opisano śmiertelny rodzaj anemii z powodu niedyspozycji układu pokarmowego. Choroba ta zebrała duże żniwo śmiertelności. George Minot i William Murphy odkryli, iż tę śmiertelną anemię można leczyć za pomocą podaży dużej ilości wątroby zwierzęcej. W 1948 r. wyizolowano substancję czynną w wątrobie, a dopiero 16 lat później Dorothy Hodgkin udało się wyizolować witaminę B12. W trakcie prac nad witaminą B12 została przyznana Nagroda Nobla dla wspomnianego wyżej zespołu: Minot, Murphy i Whipple w 1934 r. za leczenie anemii wątrobą. Dorothy Hodgkin również otrzymała Nagrodę Nobla w 1964 r. w dziedzinie chemii.

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1934/minot/biographical/

Pierwszym podstawowym objawem niedoboru witaminy B12 może być nieprawidłowy system tworzenia się czerwonych krwinek. Ale nie tylko, dziś bardzo często witaminie B12 przypisuje się silną “władzę” nad układem nerwowym, który zapewnia naszym organizmom prawidłowe funkcjonowanie na poziomie funkcji psychologicznych.

Witamina B12 jest jedyną witaminą zawierającą w swej strukturze minerał kobalt, zgodnie z czym nadano jest nazwę kobalaminy. Ze względu na kolor kobaltu witamina B12 często nazywana jest “czerwoną witaminą”.

B12 należy do grupy witamin B, ale odnosi się do grupy związków posiadających właściwości witaminy B12.

Główne formy kobalaminy to:

  • hydroksokobalamina,
  • cyjanokobalamina,
  • aktywny koenzym metylokobalaminy,
  • aktywny koenzym adenozylokobalaminy.

Badanie przeprowadzone w 2003 roku nad Lactobacillus reuteri CRL1098 (szczep bakterii bytujący w jelitach) wykazało, że wytwarza on witaminę B12 – w bardzo niewielkich ilościach produkujemy ją sobie zatem również “sami”.

Ważnymi źródłami witaminy B12 w diecie są pokarmy odzwierzęce, takie jak: mięso, nabiał, jaja, jak również ryby i skorupiaki. Dlatego też, często weganie i wegetarianie dbają o inną, niż pokarmową, podaż witaminy B12. Dla prawidłowego wchłaniania witaminy B12 niezbędny jest prawidłowo funkcjonujący czynnik Castle’a. Biodostępność witaminy B12, u zdrowych osób, z mięsa rybiego, baraniego i drobiowego wynosiła odpowiednio 42%, 56%-89%, 61%-66%. W porównaniu do mięsa, wchłanialność z jaj szacowana jest na poniżej 9%. Podobnie biodostępność z alg jest znikoma.

Watanabe F. Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Nov;232(10):1266-74. doi: 10.3181/0703-MR-67. PMID: 17959839.

Opinie naszych klientów

  • W końcu dobra b12 na rynku!

    Kamila

  • Unikatowy produkt. Bardzo trudno znaleźć tę formę b12 i mało kto ją zna.

    Marek

  • Dobra forma

    Monika

Odkryj inne produkty LABS212®