Szałwia i jej prozdrowotne walory

Szałwia, salvia, swoją nazwą wskazuje na prozdrowotne działanie, salvere oznacza bowiem po łacinie “leczyć”.

Salvia officinalis L., salvia lavandulifolia

Szałwia, pochodząca pierwotnie z rejonów Morza Śródziemnego, dziś jest rośliną, która znana jest i uprawiana na całym świecie. Jej prozdrowotne właściwości znajdują zastosowanie w lecznictwie, ale także w zwykłym domowym zastosowaniu. Jej liście wykorzystujemy do przygotowania naparów na pobudzenie trawienia, dodajemy jako przyprawę do potraw, płuczemy jamę ustną w celach antyseptycznych. Olejek eteryczny z szałwii wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym.

W liściach szałwii znajdują się znaczne ilości olejku eterycznego, którego głównymi składowymi są kamfora, pinen, bornel, cyneol, taniny i flawonoidy.

Roślina jest także bogatym źródłem garbników, kwasów organicznych, karotenu, związków żywicowych, witamin takich jak: A, C, B oraz minerałów takich jak: wapń, magnez potas, żelazo, cynk.

COGNIVIA™ – moc naturalnych nootropów

Cognivia™ to patentowany, ekologiczny ekstrakt z liści szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) oraz kwiatów, łodygi oraz liści szałwii lawendolistnej (Salvia lavandulifolia), będący substancją nootropową, czyli substancją mającą pozytywne działanie na funkcje poznawcze. 

Potencjał szałwii został wykorzystany dla stworzenia innowacyjnej formuły Cognivia™. 

Substancja została poddana serii badań klinicznych, z których pierwsze przeprowadzone zostało na Northumbria University na grupie zdrowych ochotników i wykazało ogólną korzyść funkcji pamięci roboczej, już po jednorazowym spożyciu. Wykazano również polepszenie działania wraz z czasem przyjmowania. 

W 2021 roku przeprowadzono kontrolowane, randomizowane, krzyżowe badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą zrealizowane we Francuskim Narodowym Instytucie Badań Zdrowia i Medycyny (INSERM).

Wnioski z badania:

  • Cognivia™ przyczynia się do wzrostu o 9% pamięci roboczej (zwanej operacyjną lub krótkoterminową, odpowiedzialną za przechowywanie i tymczasowe przetwarzanie informacji; pamięć, której zadaniem jest utrzymanie w naszym umyśle informacji wraz z wykonywaniem kompleksowych zadań poznawczych),
  • wykazano również skrócenie czasu reakcji we wszystkich punktach testowych, 
  • dowiedziono zmniejszenie intensywności odczuwanego wysiłku i zwiększenie wydajności uwagi.

Działanie Cognivia™ jest również szeroko doceniane przez ekspertów:

  • w finale NutraIngredients Awards 2020 (Europa i USA) w kategorii zdrowe starzenie się i funkcje poznawcze,
  • w 2021 roku uplasowała się na drugim miejscu w konkursie Nutrition Industry Executive (NIE) również w kategorii zdrowe starzenie się. 

Poszerz swoją suplementację

Warto przeczytać również

  • Ekstrakt z guarany – jakie ma właściwości?

    Guarana, po łacinie Paullinia cupana, to gatunek pnączy płożących lub piennych (rosnący do 10 metrów), występujący głównie w dorzeczu Amazonki i Pary w Brazylii. Nazwa guarana pochodzi od plemienia, które zwykło stosować napój z nasion guarany; napój o intensywnym gorzko-kwaśnym smaku, znany przez rdzenną ludność jako specyfik podnoszący sprawność fizyczną i psychiczną, zwłaszcza w okresie […]

    Więcej
  • Ekstrakty roślinne, czyli jak wybierać wartościowe produkty na bazie substancji naturalnych

    Na jakie pojęcia warto zwracać uwagę przy wyborze ekstraktów roślinnych? DER określa ile kilogramów biomasy/surowca potrzeba do otrzymania 1 kg ekstraktu. O tym, czy dany ekstrakt jest wartościowy prozdrowotnie stanowi standaryzacja, czyli wskaźnik zawartości substancji czynnej o określonej aktywności prozdrowotnej lub terapeutycznej. Czym jest DER? Najbardziej popularnym określeniem stosowanym w lekach, suplementach czy preparatach ziołowych […]

    Więcej
  • Beta Glucan – czym jest i jak działa?

    Nasz suplement Beta Glucan zawiera beta glukany drożdżowe 1-3, 1-6 z Saccharomyces cervisiae. Wysoka standaryzacja beta glukanów – 80%. Produkt w 100% pochodzenia naturalnego. Doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Czym są beta glukany? Beta-glukany (β-glukany) to grupa naturalnie występujących polisacharydów znajdująca się w ścianach komórkowych bakterii, drożdży, grzybów, alg i roślin, takich jak owies i jęczmień. […]

    Więcej