Tlenek etylenu, o co tyle hałasu?

W ostatnim czasie obserwujemy dużą ilość wycofań z obrotu produktów leczniczych i suplementacyjnych, ze względu na obecność tlenku etylenu. Tlenek etylenu jest substancją toksyczną, która przez ekspertów z USA i UE uznana została za mutagenną, rakotwórczą i mającą wpływ na rozrodczość.

Pierwsze informacje o tlenku etylenu w żywności pojawiły się w 2019 r. w publikacjach francuskich i niemieckich. Unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) publikował wycofania setek produktów na terenie krajów UE. W Polsce po raz pierwszy wykryto tlenek etylenu w sezamie, pochodzącym z Indii. Przypuszcza się, iż używano tlenku etylenu jako gazu w obróbce sezamu. Sukcesywnie znajdowano substancję w przyprawach, mięsie a nawet lodach. Początkowo podejrzewano, iż jest to substancja “charakterystyczna” dla produktów pochodzenia indyjskiego, niestety szybko się okazało, że nie tylko. 

W przypadku suplementów mówiło się głównie o kapsułkach, zwłaszcza wątpliwej jakości i pochodzenia, a także zanieczyszczonych ekstraktach roślinnych. Patrząc jednak na wycofania widać, iż problem jest bardziej ogólny.

Jak LABS212 sobie poradził z tlenkiem etylenu?

Badaniami!

Od momentu ukazania się pierwszych publikacji unijnych każda partia naszych suplementów poddawana jest bezwzględnie badaniam na ETO (tlenek etylenu) w niezależnym, akredytowanym Laboratorium J.S. Hamilton Poland. Tlenek etylenu to tylko jedno z nielicznych badań, jakie wykonujemy. Standardowo badamy każdą partię mikrobiologicznie, na obecność metali ciężkich, badamy odrębnie ekstrakty roślinne oraz zawartość substancji deklarowanych. 

W związku z wykryciem ETO w mączce chleba świętojańskiego z Turcji i w sezamie z Indii Komisja Europejska wypracowała zasady, na jakich mają być podejmowane działania wobec zanieczyszczonych produktów żywnościowych. Zobowiązano również producentów, którzy wykorzystują E 410, jak również inne importowane składniki roślinne, do kontrolowania bezpieczeństwa takich produktów ze względu na ryzyko zanieczyszczenia tlenkiem etylenu produktów i surowców, przede wszystkim pochodzących z krajów spoza UE. 

Poszerz swoją suplementację

Dowiedz się więcej o suplementacji

  • Czy wszystkie kapsułki są bezpieczne?

    Kapsułki stosowane są powszechnie w przemyśle farmaceutycznym, jako niezawodna i wygodna forma dostarczania dokładnie odmierzonej dawki danego produktu. Kapsułki różnią się między sobą materiałami, z których zostały wykonane, rozmiarami, a także posiadanymi certyfikatami i badaniami. Jakie kapsułki wybierać? Kapsułki możemy podzielić na miękkie i twarde. Kapsułki miękkie są na ogół produkowane z żelatyny. Bardzo ciężko […]

    Więcej
  • Zasady suplementacji – kiedy i jak spożywać suplementy diety?

    Suplementy diety to produkty stworzone w oparciu o witaminy, minerały, aminokwasy oraz substancje prozdrowotne. W zależności od ich połączeń czy form, działanie suplementu może być mniej lub bardziej intensywne. Dawki substancji suplementacyjnych są określone w oparciu o ich historię spożycia oraz badania poszczególnych substancji, a także ich wpływ na zdrowie człowieka. Najważniejszym elementem zdrowia człowieka […]

    Więcej
  • Suplementacja seniorów – jakie witaminy i minerały są szczególnie ważne?

    Seniorzy wraz z wiekiem potrzebują większego wsparcia, szczególnie w zakresie zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne. W jaki sposób możemy zadbać o dietę naszych seniorów, by pomóc im cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem?  Witamina D  Niedobór tej witaminy dotyczy w dużej mierze osób w wieku starszym, szczególnie mieszkających w umiarkowanym klimacie, na co […]

    Więcej